yogaskulpturheaderstor

Om Yogaskulptur

Yogaskulpturs kerneprodukt er fliser med yoga relieffer i det keramiske stentøjsler med og uden glasur. Visionen er at bidrage til samfundet først og fremmest med æstetisk overskud til gavn for alle. Flisernes menneskefigurer udfører yoga øvelser “asanas” og kan minde om ægyptiske hieroglyffer og sumeriske teglstens relieffer.

Det nye er hvordan indholdet af yoga bliver fremstillet i en klassisk vestlig æstetik.

Yoga reliefferne er modelleret efter fotografierne i “Light on Yoga” af B.K.S. Iyengar, og min egen oplevelse af de forskelllige yoga stillinger. Der er lagt stor vægt på figurens præcision i fremstillingen og de er tænkt til også at kunne bruges i yoga undervisning på f.eks. skoler til gavn for elevens trivsel og læring. Yoga er beviseligt med til at øge velvære og præstation fysisk og psykisk for børn og voksne.

Stentøj kan opsættes ude og inde og egner sig derfor til både de private hjem og det offentlige rum. I hjemmet kan de, især hvis de er opsat i ramme, ses som et billede på skønheden i menneskekroppens muligheder.

Yoga relieffet kan nydes både af den som dyrker yoga og af den som ikke gør det. I det offentlige rum vil den energi som menneskefiguren i yoga stillingen udtrykker, nå ud til mange som ellers ikke ville kende til den og måske vil de begynde at opfatte sig selv på en mere opmærksom og balanceret måde. B.K.S. Iyengar har sagt at “yoga er en gave til menneskeheden”.

Oplevelsen af yoga reliefferne er forskellige afhængig af hvilke farver der vælges. Uden glasur i den rene ler er figuren mest præcis og aflæselig, og med farver bliver den mere malerisk. Der er to størrelser; små på ca. 15x15cm og store på 30x30cm som består af 4 små fliser. Flisernes kvalitet, det at de er fremstillet af det tidsløse ler, i et tidsløst sprog og kan berøres giver en god balance i vores digitale og meget omskiftelige samfund.

Ideen og konceptet blev formuleret i 2013. “En menneskekrop i en yoga stilling er en skulptur”. I taknemmelighed over at yogaen har kunnet helbrede mig for en stiv ødelagt skulder, og lære mig så meget om krop og sinds sammenhæng giver det fuldkommen mening at sætte skulptur sammen med yoga.

Søren Koefoed